Японска чайна церемония

 

Класическа японска чайна церемония

 

Ресторант HAMACHI ви предлага едно уникално изживяване!

За първи път можете да бъдете не публика, а участници в класическа японска чайна церемония

 

 

Зародила се от обичая на дзенските монаси да пият чай от обща чаша, преминала през  сложната церемониалност на императорския двор, в края на 12 век монах на име Ейсая запознава японците с чайната церемония.

Изтънчено забавление от самото си начало и до ден днешен тя си остава елитарно изкуство. През периода Муромачи (14-16в.) чайните събирания са били изключитено популярни сред военната аристокрация.

Чайната церемония е много повече от приготвяне и опитване на чай. Тя е свързана и с консумацията на фина, изтънчена храна, приготвена по специален начин и поднесена в строг ред. Храната  “кайсеки” е  умален модел на японската кухня. Тя е критерят, по който се съди за японските гозби. За всеки детайл от приготвянето и поднасянето се следи с педантична точност. Продуктите са подбрани съобразно сезона.

20080709190751IMGP6572
20080709190753IMGP6479  

В първия поднос се предлага ориз, супа и сурова риба или салата.  Има морски ястия и планински продукти, риба или месо, печени на жар и др. Подреждат са красиво в специално подбрана посуда, която не се повтаря по форма и дизайн. Гостите могат да се насладят не само на вкуса на поднесените им блюда, но и на начина, по който са поднесени. Така храната се вкусва по три начина - с очи, с уста и със сърце. Разбира се, не е забравено и сакето. Има специален ритуал, при който гостите пият от една чаша, наливайки си един на друг. Основен водещ фактор при чайните събирания е стимулирането на вкусовите усещания. Основните пет вкусови усещания – сладко, кисело, горчиво, лютиво и солено, много деликатно са представени в подобни чайни церемонии.

Леката горчивина на чая контрастира с вкуса на сладките; храната, която се яде със саке е с кисел оттенък; японската горчица, добавена към супата е с деликатна  лютивина; приготвената сезонна риба е със солен вкус. Като правило храната, която се поднася, е съобразена със сезона.

Накрая се поднасят сладки и чай. Чаят, който се използва при такива събирания, наречени чайди, е уникалният чай, наречен „Матча” или „кехлибара на живота”. Отглеждан и събиран при специални изисквания, това е един от най-скъпите чайове в света.

 

Чайните церемонии в ресторант Hamachi ще бъдат водени от Криси Прахова. Криси е сертифициран преподавател - чайна церемония стил Урасенке – III ниво и носител на награда от японското правителство за популяризиране на японската култура и чайна церемония.

2008070919075021

 

Вижте тук повече за чайната церемония от участието на Криси Прахова в предаването "На кафе" по NOVA. 15.10.2010г.

 

 

Чайните церемонии в Hamachi
репортаж на Про.бг
Чайните церемонии в Hamachi
репортаж на Про.бг

 

 

Меню за чайната церемония в ресторант Hamachi на 28 октомври 2013:

 

1. Ориз - бял ориз ичимонджи

2. Супа Ванмори - мисо, даши, тофу

3. Салата Мукодзуке - от лобстер, папая, грейпфрут, дайкон, соеви зърна

 - Саке Шо чико бай
4. Агемоно - патладжани в червено мисо, саке, мирин и джинджър

5. Нимоно - сварена тиквичка с вграден морков, скариди, тофу, шийтаке и бели миди в бульон

6. Темпура - тигрови скариди, тиква, лотос, карфиол и топинг с настъргана бяла азиатска ряпа

7. Якимоно - филе от сьомга маринована в саке, соев сос и джинджифил, запечена на плоча

 - Саке Шо чико бай

8. Адзукебачи - кестени, кедър, соеви зърна, стъбла от бамбук и сладки и червени картофи, изрязани във формата на есенни листа и запечени на грил

9. Туршия - мариновани краставички, японска ряпа дайкон, мариновани гъби шийтаке

10. Хасун - млечно телешко със зеленчуков сос Тонкацу, бял ориз и мариновани водорасли Уакаме

11. Хашиарай - бульон от шийтаке с препечен сусам

12. Японски сладки и зелен чай Мат-Ча.

 

 Куверт: 95 лв на човек

(Кувертът включва гореизброените храни и напитки)

Само с предварителни резервации!

 
 © 2020 Rene Catering www.renecatering.com